idvazba: 77034
šablona: stranka_novinky
čas: 12.8.2022 02:04:15
verze: 5113
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW

Ústav zajišťuje výuku nového studijního programu Udržitelnost a oběhové hospodářství.
První studenti budou přijímání do studia v akademickém roce 2023/2024.
Studijní program Udržitelnost a oběhové hospodářství nabízí v České republice unikátní vzdělání zaměřené na studium zavádění principů udržitelnosti do praxe. Náplní studia jsou kromě nových předmětů jako je Surovinová bezpečnost, Produktová ekologie, Management udržitelnosti, Analýza materiálových toků i předměty s dlouhodobou tradicí na VŠCHT Praha zaměřené na technologie ochrany ovzduší, čištění odpadních vod i zpracování odpadů či na oběhové hospodářství a urban mining. Jelikož se odborník zaměřený na udržitelnost musí orientovat i v dalších disciplínách přesahujících technologický základ, je studium programu obohaceno i o předměty zaměřené na řízení podniků, environmentální management či komunikaci. Z těchto předmětů stojí za zmínku Podniková ekologie, Projektové řízení, Public relations, Management udržitelnosti lidských zdrojů. Studium programu Udržitelnost a oběhové hospodářství je pestré a zaměřené do budoucnosti.
Více o programu najdete zde: http://supre.vscht.cz/studium/magisterske



Zveme Vás na akci Udržitelný život : studium - práce - zábava, kterou pořádá náš ústav pod hlavičkou v Evropského týdne udržitelného rozvoje dne 19.9.2022 od 15 hod. Akce se bude konat na Ústavu udržitelnosti a produktové ekologie, FTOP, VŠCHT Praha.
Dozvíte se informace o možnostech studia udržitelnosti na našem ústavu, prostřednictvím krátkých přednášek zjistíte, jak můžete ovlivnit udržitelnost v každodenním životě a v rámci společenského večera nebude chybět udržitelná zábava.
Ptáte se, proč řešíme udržitelnost na Vysoké škole chemicko-technologické?
Protože udržitelnost je o:
- surovinové bezpečnosti - dostatku surovin, energie, materiálů;
- dostatku pitné vody a o úpravě a čištění odpadních vod;
- o ochraně klimatu a snižování emisí škodlivých látek
- o snižování množství toxických látek v prostředí
- o odstraňování ekologických zátěží
- o produktové ekologii, ekodesignu a o tom jaké výrobky používáme
- o ekologické a uhlíkové stopě organizací
- o sociálních a ekonomických aspektech ochrany prostředí.
A vše toto na Fakultě technologie ochrany prostředí VŠCHT Praha studujeme a pomáháme zavádět do praxe. Naše představa o udržitelnosti je založena na propojení technologických potřeb, kreativních přístupů a kulturních zážitků. Udržitelnost je sice nutností, ale zároveň může být zajímavá i zábavná.
Vstup volný. Akce i dress code neformální.
Termín: 19. 9. 2022
Lokace: Ústav udržitelnosti a produktové ekologie, FTOP, VŠCHT Praha, Jankovcova 23, Praha 7
Program akceUdržitelný život : studium - práce - zábava |
|
15:00 |
Představení činnosti Ústavu udržitelnosti a produktové ekologie |
15:30 |
Společná prohlídka Finské výstavy Severská udržitelná města |
Studium udržitelnosti |
|
16:00 až 16:30 |
Udržitelnost a oběhové hospodářství – představení v ČR prvního akreditovaného studijního programu na téma udržitelnosti |
Kurz celoživotního vzdělávání Oběhové hospodářství - představení studia určeného nejširší veřejnosti |
|
Kurz celoživotního vzdělávání Sustainability management - představení studia určeného nejširší veřejnosti |
|
Udržitelnost v každodenním životě |
|
16:30 až 18:00 |
Výzkum dotýkající se každého z nás – pestrá mozaika krátkých přednášek pracovníků a partnerů Ústavu udržitelnosti a produktové ekologie |
Balení nápojů a potravin |
|
Design a ekodesign |
|
Voda a udržitelnost |
|
Energetika |
|
Udržitelné stravování |
|
Balení mýdla |
|
Udržitelné trávení volného času |
|
18:00 až 21:00 |
Za udržitelné trávení volného času chápeme takové, které vás obohatí, rozhýbe i potěší a zároveň k tomu nepotřebujete spoustu technických vymožeností. |
Nejstarší a rozhodně nejudržitelnější zábavou všech dob bylo vyprávění příběhů. S příběhy profesionálního vypravěče Justina Svobody zapomenete na velkoformátové obrazovky a ponoříte se do nejudržitelnějšího světa imaginace. www.story-telling.cz |
|
Během společného večera si budete moci vyzkoušet pod vedením profesionálních lektorů tance pěti století od středověkých bransles až po současné latinsko-americké tance. |
Pozvánka na akci ke stažení zde. Těšíme se na Vaši návštěvu!
Více o dalších akcích konaných v rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje naleznete zde: https://www.tydenudrzitelnosti.cz/


Ústav udržitelnosti a produktové ekologie se společně s Národním zemědělským muzeem a Ústavem ekonomiky a managementu (VŠCHT) znovu úspěšně zapojil do projektu „MAM do výuky!!
Zavádění moderních aktivizujících metod do výuky na základních školách a víceletých gymnáziích se zaměřením na rozvoj kompetencí žáků k udržitelnému rozvoji, a to především v oblasti sociálního pilíře udržitelného rozvoje", který je řešen v rámci Operačního programu Praha – pól růstu, výzvy SC 4.2 – Zvýšení kvality vzdělávání prostřednictvím posílení inkluze v multikulturní společnosti, kterou vypsal Magistrát hlavního města Prahy. Řešitelem projektu je Vysoká škola chemicko-technologická v Praze.
Cílem projektu je vytvoření edukačních programů pro žáky a pedagogy s důrazem na rozvoj klíčových kompetencí ve vztahu k sociálnímu pilíři udržitelného rozvoje, které budou díky zpracovaným metodickým materiálům dostupné širokému publiku.
Lidé zapojení v projektu: Za Ústav udržitelnosti a produktové ekologie Ing. Jan Pešta, Ing. Anna Hubatová-Vacková, MgA. Jan Kulhánek, Ing. Aleš Paulu a za Ústav ekonomiky a managementu Mgr. Kateřina Tomešková, Ph.D. a PhDr. Nikolaj Savický, Ph.D
V rámci projektu se jednalo o :
(a) vzdělávání žáků v Národním zemědělském muzeu s využitím MAM s důrazem na rozvíjení kompetencí žáků k udržitelném rozvoji. Odkazy zde:
- http://www.zs-jana-wericha.cz/akce-trid/projekt-mam-do-vyuky-pokracuje.html
- https://smysluplnaskola.cz/zakladni-skola/aktuality/moderni-aktivizacni-metody-do-vyuky-jak-jsme-se-zapojili.2482
- https://www.zs-ohradni.cz/5-b-a-5-c-v-narodnim-zemedelskem-muzeu/
- https://zsnachodovci.cz/projekty
- https://www.zsprahapetrovice.cz/aktivity/moderni-aktivizujici-metody/
b) vzdělávání učitelského týmů z dalších pěti škol. Odkazy na školy zde:
- https://skolanebusice.cz/
- https://www.zsmendiku.cz/
- https://www.zsmeteo.cz/skola/o-skole/evropske-projekty
- https://www.gjn.cz/o-skole/informace/
- https://mensagymnazium.cz/cs

Rozhovor pro Seznam Zprávy na téma environmentálních dopadů obalů si můžete přečíst zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-cesi-tridi-ale-odpad-ze-zlutych-popelnic-se-casto-neda-znovu-pouzit-207167

Naše aktivity zaměřené na hledání udržitelných obalů vyvolaly zájem na konferenci „Udržitelnost pro výrobu a obchod“. Jan Kulhánek a Jan Pešta připravují v rámci projektu TAČR CEVOOH Databázi environmentálních vlastností obalů. Foto Petr Lebeda.

Pracovníci Ústavu udržitelnosti a produktové ekologie se s kolegy z Ústavu technologie vody podíleli na odborné setkání Voda a inovace. Tato akce vznikla jako projekt účastníků kurzu CŽV Oběhové hospodářství, který je organizovaný naším ústavem.
Video: https://youtu.be/TnV8rbbGuq4



Více informací o kurzu Oběhové hospodářství zde: https://cv.vscht.cz/kurzy-cv/obehove-hospodarstvi.
Více informací o kurzu Sustainability management zde: https://cv.vscht.cz/kurzy-cv/sustainability-management.






Ústav udržitelnosti a produktové ekologie se společně s Národním zemědělským muzeem a Ústavem ekonomiky a managementu (VŠCHT) zapojil do projektu „MAM do výuky!
Zavádění moderních aktivizujících metod do výuky na ZŠ se zaměřením na rozvoj kompetencí žáků k udržitelnému rozvoji, a to především v oblasti sociálního pilíře udržitelného rozvoje", který je řešen v rámci Operačního programu Praha – pól růstu, výzvy SC 4.2 – Zvýšení kvality vzdělávání prostřednictvím posílení inkluze v multikulturní společnosti, kterou vypsal Magistrát hlavního města Prahy. Řešitelem projektu je Vysoká škola chemicko-technologická v Praze.
Lidé zapojení v projektu: Za Ústav udržitelnosti a produktové ekologie Ing. Jan Pešta, Ing. Anna Hubatová-Vacková, MgA. Jan Kulhánek, Ing. Aleš Paulu a za Ústav ekonomiky a managementu Mgr. Kateřina Tomešková, Ph.D. a PhDr. Nikolaj Savický, Ph.D.





Ne každý tzv. ekologický produkt je skutečně příznivý pro životní prostředí. Velmi často podléháme módním trendům, říká prof. Vladimír Kočí. Více se dozvíte v rozhovoru pro Deník.


Třetinu jídla vyplýtváme při získávání surovin a třetinu při distribuci. A další část nám zůstane doma v ledničkách, říká prof. Vladimír Kočí.
