E-mail: | Aurore.Guillaume@vscht.cz |
Tel.: | |
Pracoviště: | Praha, Jankovcova 23 |
Téma výzkumu:
Udržitelnost přechodu na stravu hraničící s planetou: následné hodnocení životního cyklu klesajících živočišných bílkovin
K boji proti změně klimatu a bezpečnému nasycení rostoucí populace je zapotřebí udržitelnějších potravinových systémů. Tím, že potravinové systémy ovlivňují životní prostředí a zároveň jsou změnou klimatu ovlivněny, jsou současně součástí problému i jeho řešení. Kromě toho, jak se společensko-ekonomické změny nadále vyvíjejí směrem k západnímu životnímu stylu a spotřebním vzorcům, očekává se, že environmentální tlaky se budou pouze zesilovat. Zároveň se zvyšují nepřenosné nemoci a obezita, a tak je znázorněna nutnost přesunu spotřeby směrem k výživnější a k životnímu prostředí šetrnější stravě. Dnes se všeobecně uznává, že toto přesunutí stravy by mělo být ve prospěch více rostlinných produktů a méně živočišných produktů. Komise EAT-Lancet vyvinula planetární zdravou stravu kombinující zdraví Země a lidské zdraví. Cílem tohoto výzkumu je vyhodnotit důsledky snížení spotřeby živočišných bílkovin z hlediska životního prostředí, výživy, ekonomického a sociálního hlediska s využitím následného hodnocení životního cyklu.
Další oblasti zájmu:
IGA projekt - Environmentální dopady produkce vajec - Hodnocení životního cyklu různých snáškových systémů v ČR
Vzdělání:
- 2020+ Fakulta environmentálních technologií (PhD)
- 2013 – 2019 Chemická fakulta, ESCOM, Francie (MSc.)
Publikace:
- Guillaume, A., V. Kočí, and L. Appels. Comparative LCA for assessing environmental impacts of various European diets. in International Conference on Environmental Technology and Innovations. November 2021
- Hubatová-Vacková, A., A. Guillaume, and V. Kočí. Environmental impacts of egg production: Life Cycle Assessment of various laying systems in the Czech Republic. in International Conference on Environmental Technology and Innovations. November 2021.